قیمت خرید و فروش خرمای شاهانی تازه به عوامل مختلفی بستگی دارد. خرمای شاهانی یکی دیگر از خرماهای محبوب و شناخته شده در ایران است. تقریبا همه ایرانی ها به خصوص افرادی که شناخت نسبی از خرما و برخی از انواع آن دارند، خرمای شاهانی را به خوبی می شناسند. این محصول یکی از ارقام خرمای ایرانی است که در ایران کشت می شود. شکل ظاهری آن باریک مانند است و اغلب به رنگ قهوه ای روشن شناخته می گردد گرچه قهوه ای تیره و کمی مایل به زرد است.
این خرما در ایران با نام های دیگری نیز شناخته می شود که عمدتاً در میناب به نام شوانی یا در جهرم و فیروزآباد شونی و یا حتی در شهرهای جنوبی مانند بندرعباس و حاجی آباد به نام خرمای شانی شناخته می شود. خرمای شاهانی اگرچه در شهرهای مختلف ایران یافت و کشت می شود، اما مقصد اصلی آن استان فارس و به ویژه جهرم است. بیش از 95 درصد نخیلاتی که در شهرستان جهرم کشت و کار می شود، خرمای شاهانی است.
خرمای شاهانی اگرچه در شهرهای مختلف ایران یافت و کشت می شود، اما مقصد اصلی آن استان فارس و به ویژه جهرم است. بیش از 95 درصد نخیلاتی که در شهرستان جهرم کشت و کار می شود، خرمای شاهانی است. درخت خرما مرطوب و همچنین نیمه مرطوب و خشک محسوب می شود. این خرما بسیار شیرین و ارزش غذایی بالایی دارد و یکی از پرفروش ترین خرماهای ایران است. گاهی این خرما را به عنوان خارک مصرف می کنند.
خارک نیز کاملاً شیرین است و طعم خاصی ندارد. البته خرمای شاهانی فروش و صادرات زیادی دارد و به همین دلیل همیشه در خارج از کشور مورد تقاضا بوده است. این خرماها عمدتاً در همان استان فارس و جهرم با بسته بندی معمولی کارتن های 2 تا 10 کیلوگرمی بسته بندی و در نهایت به بازار عرضه می شود. عمده صادرات این نوع خرما را می توان به کشورهای همسایه برشمرد اما خوشبختانه در سال های اخیر بخشی از این خرما به کشورهای اروپایی و آمریکایی صادر شده است.
فصل برداشت این محصول، پاییز است. پس از برداشت خرما، بسیاری از صنایع گران قیمت در این زمینه، بلافاصله بستهبندی و بهفروش میرسند. خوشبختانه این خرماها را می توان به مدت چندین ماه در انبارهای سرپوشیده نگهداری کرد. خرمای شاهانی به طور کلی به دسته های مختلفی تقسیم نمی شود این بدان معناست که خرمای شاهانی همان خرمایی است که با رنگ قهوه ای شناخته می شود و دارای همان خاصیت و طعم یکسان است. تنها راه تمایز خرمای شاهانی اندازه یا حجم هر خرما است این خرماها گاهی با همین معیارها دسته بندی می شوند و به درجه یک و دو معروف هستند که خرمای درجه یک بزرگتر هستند که در برخی شرکتها به عنوان نوع سالم تر شناخته می گردد.
همانطور که توضیح دادیم خرما شاهانی می تواند در دو شرایط مرطوب و نیمه مرطوب برداشت می شود و حتی خارگ آن نیز موجود است. این خرماها در شرایط عادی حدود 40 میلی متر طول و 18 میلی متر عرض دارند. این محصول شباهت زیادی به خرمای ربی دارد و گاهی با این خرما اشتباه گرفتهمیشود، البته به راحتی به رنگ قهوهای دیدهمیشود. قیمت خرمای شاهانی به صورت سالانه مطابق با اتحادیه خرمافروشان استان تعیین می شود. معمولاً پارامترهایی مانند مقدار عرضه و تقاضا یا میزان برداشت محصول و البته عوامل اقتصادی و نرخ ارز بر قیمت خرما تأثیر می گذارد. خوشبختانه با ورود فناوری به کسب و کار بسیاری از شرکتهای خرما، اکثر واسطهها از بازار حذف شدهاند و همین امر منجر به قیمت واقعیتری در بازار نخل از جمله خرمای شاهانی شدهاست.